The NORDKAPP TOUR 2008

dan 1 - polazak

Start - u 8.20 smo krenuli iz Podgorice, ispraceni od strane prijatelja motorista, brace, i ostalih kolega. Ispracaj je bio ispred zgrade Vijesti i ekipa nas je ispratila do izlaza iz Podgorice gdje smo nastavili ka Niksicu i ka pocetku nase velike ture.


Do Trebinja je sa nama putovao nas prijatelj, bajker Dane iz Beograda, inace ucesnik velike ture Xross Siberia 2007.
Poslije dorucka i krace pauze u Trebinju (restoran TERRANA, odlicna hrana, preporucujemo svima koji prolza kroz trebinje) nastavili smo kroz Bosnu ka Hrvatskoj. Put je prosao uglavnom ok, samo sto je vrucina odradila svoje pa smo morali stajat svakih 200km i piti velike kolicine vode. U jednom trenutku termometri na motorima su pokazali 37,5 stepeni C.

Na granicinam prelazima je sve proslo normalno. Cak su svi granicari bili odusevljeni turom na koju smo se uputili pa je i prelazak preko granica bio vrlo lagan i bez nekih vecih zastoja. Uglavnom su nam svi pozeljeli srecan put i pozeljeli da se dobro ohladimo od ovih balkanskih vrucina.
U sestanovcima smo izasli na autoput. Znali smo da ulazimo u dosadan dio puta, medjutim zbog vremenskih ogranicenja (morali smo do utorka vece biti u ljubljani) bili smo primorani veci dio puta da prodjemo bez vecih zadrzavanja.

Presavsi Split i Karlovac primakli smo se Zagrebu gdje su nas docekali prijatelji (HR bajkeri).
interesanta je stvar da se i oni pripremaju za turu slicnu nasoj na koju krecu ovih dana. To nam je sve dobro doslo (i jednima i drugima) da razmijenimo par iskustava i savijeta, poseno sto se tice skandinavskih puteva i vremenskih (ne)prilika. PLanirajuci put, pretpostavljmo da cemo se sa njima srsti vec na samom ulazu u norvesku.

Kako se vec blizilo vece, oko 19.30 napustamo Zagreb i krecemo ka Ljubljani gdje nas sad ceka druga ekipa spremna da nas prihvati kako samo to bajkerski svijet zna i umije. Najzad dolazimo u Ljubljanu, poprilicno iscrpljeni od 860km puta po zestokom suncu, ali naravno ne odbijamo drugare i idemo na brzo pice, casicu razgovora i nekoliko poslije ponoci najzad pisemo ovaj izvjestaj i idemo na spavanje...
Sjutra je novi dan, rade se servisi na Ivanov i Bazov motor i plan je da se prodje sto vise da bismo imali dovoljno vremena da detaljno Skandinaviju razgledamo i otkrijemo...