Bjelasica OFF-ROAD sep '08

Tonko & Blazo, Bjelasica
Kawasaki KLR, GS 1200 Adv

Petak 12.09.2008.

Poslije zavrsetka posla (posto je patak znaci negdje oko 12.00) krece paljenje motora, sipanje goriva i pakovanje onog najosnovijeg (kisno odijelo i sl.). Pripremamo se za mali izlet, Bjelasica.

Svi oni koji su bili na ovom prelijepom masivu znaju koje je zadovoljstvo popeti se gore i uzivati u netkanutoj prirpodi. Sretati ljude koji zive sa prirodom i nisu optereceni sa nekim nama svakodnevnim stavrima.

Oko 14.00 krecemo ka Kolasinu. Vrijeme, tako tako. Malo oblacno ali prognoza kaze da ce nam barem pocetak subote biti normalan. Oko 15.00 stizemo u Kolasin. Malo price sa prijateljima, Tonko sa rodbinom, spremamo se za Bjelasicu. Zadnje stajanje u prodavnici da kupimo par stavri sto nam trebaju za svaki slucaj. Moramo nesto ipojesti. Ne znamo gdje ce nas noc sacekati hocemo li imati gdje sta pojesti. Par stvari i taj probelm smo rijesili.

Idemo put ski centra Bjelasice. Tonko potpuno samouvjereno a ja, po malo u nedoumici. MIslim, znam da se necu vratiti nazad ali ipak prvi put idem bas na namjenski OffRoad. Znaci nema povratka. Najbolje sto me moze zadesiti je konstanti makadam, sto znam da nece biti.

Priblizavamo se centru, i onda skrecemo. Pocinjemo da se penjemo. Ok, put je normalan, makadam, ali normalan. Po malo i dosadan. Onda vec pocinju i prve precice. E precice su posebna prica. Pomijesana zemlja i kamenje sa brazdama od nekih 40cm od tockova dzipova (samo da se razumijemo ovdje moze samo lada niva ili kakav uaz da izadje) ili od vode koja je tuda nosila sve pred sobom. Nimalo naivno. Poslije prve precice koju smo prosli tako, tako (Tonko normalno mnogo lakse) sljedeca je bila po malo kobna. Prednji tocak u kanalu i prvi peh, slomljena maglenka. Medjutim sta je to za ovakav ugodjaj. Zajednicki izvlacimo motor i nastavljamo. Onda priroda, pogledi kakvi se nemmogu opisati ni rijecju ni slikom. Odmah se zaboravljaju svi padovi i cehovi na motoru. Ovdje covijek mora da zaboravi na sve probleme.

MCupovi1 MRavR1 MRavR2

MpovSladj MRavR3

Vozimo se dok nas noc nije pimorala da se sjestimo. Gdje, srecom smo u blizini plninarskog doma i odlucujemo tu da prespavamo. Hranu smo ponijeli. Naravno imali smo i poziv od prijatelja iz eko katuna da se kod njih smjestimo, medjutim smjestamo se u planinarskom domu koji ne da je prelijep  nego fenomenalan. Uz casicu rakije,i kilo hleba i nesto pastete sto smo ponijeli zi Kolasina idemo na pocinak. Sjutra treba dosta toga obici.

MPland1 MPland2 MPland3

 

Jutro, osam sati i poprilicno hlado. Pakujemo se idemo dalje. Obilazio jezera i predijele koji izgledaju fenomenalno.

MKBiogR MputIzv1 MputIzv2

MputIzv3 MputIzv4

 

Dolazimo do Izvora biogradkse rijeke. Prelijepo. Srecemo par beraca borovnica. Sve je fenomelnalo.

MBiogrij1 MBiogrij2 MBiogrij3

Odlucujemo se za povratak. Kisa ce jer se dobro naoblacilo. Spustamo se do biogradskog jezera nekim malim puticem koji je prilicno zeznut za voznju. Jedna krivina za malo padanje, ali tonko priskace u pomoc. Serpentina za serpentinom kao kotorske strane samo naravno nema asfalta. dolazimo do biogradskog jezera. Prelijepo, jezero, sendvic i coca cola.

MBend1 MKBiogJ1 MSisko1

MSvatg1 MSvatg2 MSvatg3

MUrsul1 MUrsul2 MUrsul3

MUrsulo4 MUrsulo5

 

Mali odmor i idemo nazad za Kolasin. Tamo malo odmora i price sa bliznjima :) i naravno kuci.

MP9130283 MP9130285 MP9130294

 

Kakav bi ovbo bio izlet da nas kisa nije uhvatila. Nikakav. E zbog toga na ulazu u podgoricu fina kisa tj. pljusak. Asfalt fenomenalan, KLIZAV do zla boga. Dovukli se kuci porpilicno umorni.

Dva dana presli nekih 170 km, od toga nekih 50 ako ne i malo vise OffRoad-a. Poprilicno zadovoljni.