Benelli Sei

Written by Vukan Write on Wednesday, 28 October 2009 Published in Benelli Read 1450 times
Rate this item
(0 votes)

Godine 1969 ,,japanci'' prave pustoš konkurenciji, dosta Evropskih fabrika naglo postaje fabrika sa zastarelom (i skupom) tehnologijom.

Prekretnicu je označila Honda ( viewtopic.php?f=18&t=61 ), motocikli su radili uglađeno, nigdje nije curilo ulje, bili su jednostavni za održavanje, imalu su dosta opreme koja je uključivala i ,,sitnicu'' zvanu električni starter, a sve to po mnogo manjoj cjeni. Uz takav nalet ,,japanaca'' stizala je i kriza koja je ljude navodila da radije kupuju četvorotočkaše. Benelli je pokušao da odgovori tom japanskom naletu. Od 1921 godine kada je i osnovan vezuje za trke i uspjehe na istim. Od 1971 godine vlasnik Benellija je De Tomaso, takođe čovjek koji ima puno uspjeha u sportu, doduše u svjetu četvorotočkaša. Tada je u proizvodnji imao i vrlo poželjan sportski automobil (De Tomaso Pantera). Iz tog ugla, De Tomaso želi da se napravi i vrlo poželjan sportski motocikl koje je predstavljen svega godinu dana kasnije, tačnije 1972 godine. Zbog toga još uvjek traju rasprave oko ovog modela jer se smatra da je to isuviše kratak period za razvoj kompletno novog motocikla. Naime, Benelli je imao četvorocilindraše, a ovdje je u pitanju šestocilindraš (otuda i ime Sei, što na italijanskom znači šest) koji je konstrukcijiski različit od poznatih Beneli motora. Koje su to kontraverze vezane za ovaj šestocilindrični motor? Honda CB500 imala je četvorocilindričnu mašinu sa promjerom klipa od 56 mm i hodom od 50,6 mm. Potpuno isti promjer i hod ima i Sei, a sa dodata dva cilindra dobija se 750 ccm. Takođe, zajednička karakteristika je jedna bregasta u glavi centralno postavljena koja se pokreće lancem. Drugi tvrde da je to slučajnost i da De Tomaso nije žalio novca (a iskustva u sportu je opet imao preko automobila) da se razvije novi model a tehnika je tada bila na tom nivou da su rezultati slični, ako ne i isti sa konkuretnima (slično je i danas). U svakom slučaju, ovaj motor je napajan sa tri Dell’Orto VHB 24 mm, karbratora. Električni strater se ugrađivao, ali je i pored toga ostavljen kick-starter. Ako je postojala sumnja za motor, za ostatak motocikla se vidjelo da je tipičan ,,italijan'' i da tu nema kopiranja. Za dizajn je bila zadužena Ghia (opet poznati po automobilima, no to je De Tomasov uticaj na motocikle). Komponente su takođe italijanske: Brembo kočnice, Marzocchi amortizeri, Borrani aluminijski obruči točkova

Predstavljen je 1972 godine i prikazivan je na raznoraznim sajmovima i bio je vrlo poželjan. No, u prodaji se pojavio tek 1974 godine što je već postaolo previše čekanja (opet zahvaljujući ,,japancima'') pa su se mnogi i ,,ohladili'' od ovog modela. Prodaja je trajala do 1978 godine i prodato je oko 5.200 ovih motocikala.


Tehnički podaci:
Motor R6
Zapremina: 747 ccm
Snaga: 71 KS pri 8.500 o/min.
Težina: 220 kg
Maksimalna brzina: 203 km/h