Aprilia RSV4 Factory APRC SE

Written by Vukan Write on Friday, 10 December 2010 Published in Aprilia Read 1297 times
Rate this item
(0 votes)

Kako je nekad sve bilo jednostavnije. I to u ne tako dalekoj prošlosti. Sportski motocikl prestižne litarske klase se nabavljao iz Japana. Zašto? Pa, ko je mogao da parira motociklima kao što su Honda, Suzuki, Yamaha i Kawasaki? Ducati, MV Agusta, Triumph ili Benelli, da, mogli su, uz nešto kvalitetnije komponente, lošiju završnu obradu, sa manjakom snage i pouzdanosti i većom cjenom ...

Ne, dvoumljenja nije bilo, japanska četvorka je ta koja se logično nametala kao prvi izbor kod kupovine sportskog motocikla. Tu i tamo bi se pojavilo ime Ducati, ali ni približno u toj mjeri da ugrozi ovu četvorku koja se uglavnom natjecala međusobno. Od 1998 godine tom društvu se pridružila i Aprilia sa tipičnim rezultatima za Evropu, dakle još jedno egzotično ime. Logo Aprilije gledamo na motociklima od početka sedamdesetih, odnosno to je kompanija sa najmanje iskustva, no i kompanija koja nije opterećena prošlošću, odnosno nema teret zvan tradicija.

I onda su se karte nešto drugačije posložile, a u tom deljenju i pored tehnologije Aprilija je imala i nešto sreće. Aprilia za 2010 godinu sprema sportski motocikl sa oznakom RSV4 Factory, te kasnije slijedi i ,,obična'' verzija RSV4 R. I usljedila je svjetska ekonomska kriza. I ostale evropske fabrike prestavljaju novitete: Ducati 1198, MV Agusta F4 i BMW S 1000 RR koji opet imaju zbog krize nešto niže cjene od očekivanih. I japanski Jen raste te japanski proizvodi postaju skuplji. I evropljani su naučili lekciju i digli kvalitet završne obrade. Rezultat: cjenom je evropska i japanska tehnologija mnogo bliže nego ikad prije, a evropljani očigledno nude više za uloženi novac jer kako obasniti da sva četri japanska proizvođaća belježe drastičan pad prodaje, dok BMW i Ducati belježe rast prodaje. Aprilia, ona se zadnjih par godina najavljuje kao predvodnik po pitanju novih tehnologija. Da, danas izbor sportskog motocikla nije toliko jednoobrazan kao nekad. Teža pozicija za fabrike, no za kupca to znaći samo ,,više, bolje, brže''.

Aprilia osvaja i SBK šampionat 2010 godine i povodom toga prestavlja poseban motocikl koji je po starom dobrom japanskom običaju krcat raznim kraticama. Tako je ime noviteta Aprilia RSV4 Factory APRC SE, te je ukrašena doadatnim natpisima kao što su ATC, ALC, AWC ili AQS. Zanimljivo, no, da li te kratice imaju neko konkretnije značenje ili je isto kao kod japanske konkurecije to zanimljiv dodatak za kafanske priče?

Krenimo sa tumačenjem ovih kratica, prva iz imena APRC SE što znači Aprilia Performance Ride Control Special Edition.

ATC je Aprilia Traction Control koja posjeduje 8 nivoa podešenosti i ono što je najbolje za razliku kod sličnih sistema kod konkurencije, da bi ovaj sistem radio kako treba ne moraju se kupiti gume koje se fabrički ugrađuju na motocikl. Naime, kada dođe momenat zamjene guma i kupe se drugačije gume onda treba u drugoj brzini voziti brzinom od 40 km/h u vremenu od 15 sekundi da bi se sistem prilagodio novoj gumi. Sa ovim sistemom proklizavanje je svedeno na minimum dok se brzina prolaska kroz krivinu povećava (naravno uz standardno odličnu ciklistiku koja među najboljima u klasi). Žiroskopski senzori mjere ugao nagiba u krivini i po tome se takođe računa koja količina elektronske pomoći treba da se isporuči. Toliku sigurnost u nagibu prilikom odvrtanja gasa ne nudi nijedan drugi motocikl.

AWC je Aprilia Wheelie Control i posjeduje tri nivoa kontrole. To je i patentirani sistem te ga za sada ima jedino Aprilija. Naime ovaj sistem prepoznaje ako u ubrzanju krene propinjanje na zadnji točak te kočenjem zadnjem točka ili smanjivanjem gasa u djeliću skunde održavaju oba točka čvrsto na zemlji i sva snaga je maksimlno iskorišćena za ubzanje. Ostala dva podešavanja dopuštaju određeno podizanje prednjeg točka, te se može voziti i na zadnjem točku, ali je to strogo kontrolisano.

ALC je Aprilia Launch Control koji omugućava start bez proklizavanja, odnosno ,,bez crnog potpisa'' prilikom starta kod naglog otpuštanja kvačila prilikom punog gasa. Na taj način sva snaga koju isporučuje agregat koristi se za ubrzavanje. I ovaj sistem ima tri nivoa podešavanja pa se opet može desiti određeno proklizavanje pogonskog točka, no i to je sve strogo kontrolisano.

AQS je Aprilia Quick Shift i kako mu ime kaže omogućava šaltanje bez upotrebe kvačila i ne puštanja ručice gasa. Elektronika čuva da obrtaji ne pođu u kritične. Mjenjačka kutija je prilagđena tom sistemu te ima odeređene modifikacije u odnosu na standardnu.

Od ostalih tehnologija dovoljno je reći da se motocikl zasniva na motociklu RSV4 Factory, a to znači da se položaj motora u šasiji može mjenjati u tri pozicije čime se mjenja težište te se može prilagodit uslovima na datoj stazi, Ohlins vješanje podesivo po svim parametrima, djelovi od karbona i magnezijuma i točkovi od lake legure. Sam motor osim što može da zauzme tri pozicije dobro je poznat već godinu dana, a to je V4 konfiguracija sa uglom među cilindrima od 65 stepeni. Drugačiji je i izduv koji je lakši, te su drugačije i boje donjeg djela oplata koje imaju boje italijanske zastave.

U nabrajanju svih ovih kratica možda se primjetili da nema jedne sve popularnije koja se često nalazi na novim motociklima, a to je ABS (Anti-lock Braking System) sistem protiv blokiranja točka prilikom kočenja. Iz Arilije objašnjavaju da će kupci ovaj motocikl u najvećem broju slučajeva koristiti povremeno i to samo na pisti a za te uslove nisu vidjeli potrebu ugrađivanja ABS-a, odnosno ugradnje dodatne težine.

Šta kažu oni koji su do sada probali ovaj motocikl? To su do sada uradili novinari na testiranju u Španiji. Jedan intersantan podatak vezan za novinarsku prezentaciju motocikla. Ta prezentacija je izvedena kao i svaka druga prezentacija, a to podrazumjeva smještaj novinara u luksuznom hotelu, zakup piste (Jarez u ovom slučaju), plaćeno visoko osiguranje jer su mogući padovi prilikom testiranja, te na osnovu iskustva podjela vozača na manje i više rizične. Više rizični zadnji probaju motocikl jer u slućaju da ga slome poslije nema probe motocikla. Tako je bilo i ovoga puta i test novinari su krenuli u ispitivanje limita ovog motocikla i svojih limita. Interesantan podatak je da niko nije pao na tom testiranju. Ili su svi dobro znali svoje limite, ili nisu forsirali previše, ili je sva ta sila elektronike djelovala, ili su se pak ,,kockice složile'' ... U svakom slučaju tolika količina elektronike na jednom sportskom motociklu do sada nije viđena, a izgleda da je to skora budućnost i ostalih ukoliko i dalje žele da ostanu na vrhu. Mlada kompanija iz Noale hvata zalet i postaje tehnički predvodnik i čini se da japanci nemaju pravi odgovor. Odgovor stiže mnogo bliže, sa evropskog tla i u pitanju je BMW S 1000 RR. Uz današnji Ducati pitam se dolazi li neko drugo vrijeme, vrjeme evropskih sportskih motocikala ... Ko zna, Aprilia sa modelom RSV4 Factory APRC SE gađa na sam vrh ...

Tehnički podaci za Aprilia RSV4 Factory APRC SE:

Motor V4
Zapremina: 998,9 ccm
Snaga: 180 KS pri 12.250 o/min.
Obrtni moment: 115 Nm pri 10.000 o/min.
Mjenjač: 6 brzina
Visina sjedišta od tla: 84,5 cm
Težina: 179 kg (bez tečnosti i akumulatora) - i ovdje uzimaju japanski recept
Rezervoar: 17 litara