Aprilia RSV4

Written by Vukan Write on Wednesday, 18 February 2009 Published in Aprilia Read 974 times
Rate this item
(0 votes)

Najveća novost u klasi spotskih litraša je (uz novu Yamahu R1) je Aprilia RSV4. Ovaj motor je razvijan ,,naopačke''. Odnosno prvo je napravljena trkačka verzija, pa se onda ta trkačka verzija ,,civilizovala'' (dodati elementi da bi se ispunile osnovne norme da bi se ovaj monstrum mogao registrovati). Obično se napravi motocikl, pa se onda prilagođava tkama.

No, ono što je nafascinatnije da je mlada kompanija uspjela da razvije sopstveni agregat koji ima četri cilindra raspoređenih u V konfiguracuju pod uglom od 65 stepeni. Ipak, ovaj agregat je plod velikih iskustava na trkama, pogotovo sa dvotaktnim agregatima. Varijabilni sistem usisa vazduha, kao i kontrola gasa tzv. ,,ride by wire'' tehnologijom omogućava upotrebu niz elektronskih pomagaća, kao i nekoliko mapa rada. No največća prednost V4 agregata je njegove male dimenzije u odnosu na konkurenciju, tako da je konstruktorima data veća sloboda kod kreiranja okvira i kod raspodjele težišta.

Zato što je takav način razvoja prvo je predstavljena trkačka verzija ovog motorina.

Kada sam pomenuo okvir, da pomenem i to da postoji mogućnost podešavanja okvira, odnosno ugla prednje vilice. Uz to može se podešavati i položaj agregata u okviru, što uz već poznata brojna podešavanja vješanja pruža ogromne mogućnosti prilagođavanja. Poslije trkačke verzije prikazana je i taj paket za ,,smrtnike'', ali za sada samo u najaeksluzivnijoj verziji, koja kod Aprilije znači oznaku Factory.

Naravno da sva ta tehnologija mora imati i svoju cjenu.

Tehnički podaci za RSV4 Factory

Motor V4
Zapremina: 998,9 ccm
Snaga: 180 KS pri 12.500 o/min
Obrtni moment: 115 Nm pri 10.000 o/min
Težina: 179 kg
Maksimalna brzina: oko 300 km/h
Cjena: oko 20.000 €

Poslije Factorya očekuje se i ,,obična'' verzija RSV4 koji najvjerovatnije neće imati ta brojna podešavanja, uz naravno jeftinije komponente vješanja. Uz to biće dodato i suvozačko sjedište. Ta ,,obična'' verzija trebala bi da bude dosta jeftinija. Još nema zvaničnih fotografija te bazne varzije RSV4.

Iz svega ovoga vidi se da je RSV4 pravljen bez kompromisa samo za pistu.