Motus MST-01

Written by Vukan Write on Tuesday, 19 January 2010 Published in Motus Read 1132 times
Rate this item
(0 votes)

Motus je nova americka kompanija osnovana od strane dva covjeka. Oni su Lee Conn i Brian Case (dugo je radio u kompaniji na čelu dizajna u kompaniji Confederate,

najzaluzniji je i za dizajn i razvoj motocikla o kojem se ovdje vec pisalo viewtopic.php?f=18&t=312 ). Motus je kompanija koja ima cilj da svoje modele razvija ,,iz praznog papira'' a to znaći da neće koristiti ni postojeće motore ni postojeće ramove već kreću u razvoj. Naravno, prvo je potrebno razviti dobro ,,srce'' odnosno sam motor, a u današnje vrjeme kada je konkurencija velika treba im pomoć i zato za razvoj odabrali partnera Pratt & Miller Engineering koji ima dvadeset godina uspješnog iskustva u trkama (American Le Mans Series, Rolex Grand-Am series, NASCAR i šest 24 hours of Le Mans pobjeda u GT1 kategoriji). Doduše, u pitanju je automobilistički sport, no iskustvo izgradnje lake konstrukcije je tu. To zajedničko partnerstvo je i jedini način probijanja na tržište novih malih kompanije koje žele da razviju sopstveni konkuretni proizvod.

Motus je osnovan 2008 godine u Birmingham-u, država Alabama, i prvi cilj im je da razviju prvi američki sport-tourer sa V4 agregatom. Sadašnji naziv tog budućeg modela je MST-01. Ono što je prvo objavljeno su konture budućeg sport-turera.

Image

I to je dugo vremena bila jedina informacija o ovom budućem V4 sport-toureru iz Amerike, sve dok 4. januara 2010 godine Brian Case nije izjavio: ,,prvi V4 napravljen u americi za serijsko vozilo je i prvi GDI (direkno ubrizgavanje) motor za motocikl i prvi V4 GDI uopšte''. Kratko, direkno ubrizgavanje znači da se u usisnom taktu usisava samo vazduh, a brizgaljka direkno u cilindar ubacuje gorivo. Ono što je ,,procurelo'' su podaci da motor ima oko 1.600 ccm. Takođe su se pojavile i određene slike koje pokazuju konfiguraciju motora i sam motor. Iz tih slika se da zaključiti da će ram biti rešetkast. Ako vas izgled motora podsjeća na umanjenu verziju čuvenog američkog V8 motora onda niste daleko jer projektant motora je Katech koji stoji i iza projekta 500 konja snažnog V8 agregata koji pokreće čuveni automobil Corvette Z06.

Image

Image

Image

Image

Kada će se pojaviti komplentan motocikl još nije poznato, no Brian case je obaćao da će brzo biti još nekih novosti. Čekamo ...

More in this category: Motus MST-R - još jedan V4 »