Megola

Written by Vukan Write on Wednesday, 24 February 2010 Published in Megola Read 5313 times
Rate this item
(0 votes)

Godina je 1918 i Njemačka je gubitnik tada završenog prvog svjetskog rata. To znači da je morala da se suoči sa posljedicama vođenja rata na gubitničkoj strani.

Jedna od tih poslijedica, a koja je nama zainteresovanim za moto svjet bitna, je zabrana dalje proizvodnje aviona i svega što je vezano za avio-industriju. To znači da su mnogi sposobni avio inžinjeri ostali bez posla jer se kompanije u kojima su do sada radili moralo da se ugasi. Neke se nisu ugasile, već su se preorjentisali na neke druge proizvode kao što su motocikli (BMW npr.). Ta preorjentacija na motocikle donela je u moto svjet visoku tehnologiju koja je do tada bila rezervisana samo za avione. Nagli razvoj motocikala je počeo, a u Njemčakoj je tada bilo i vrlo zanimljivih motocikala, a ovo je priča o jednom od njih.

Tri avio-inžinjera koja su ostala bez posla odlučilo je da konstruiše motocikl. Ta tri čovjeka su bili Hans Meixner, Friedrich Gockerell and Otto Landgraf i prva dva slova njihovog prezimena činili su ime MEGOLA. Friedrich Gockerell je konstruiso petocilindrični zvjezdasti motor zapremine 637 ccm. Ugao između cilindara bio je 72 stepena, dok je radilica direkno vezana za osovinom točka. Da, na taj način se vezivala i elisa aviona kao npr. Fokker Triplane ili Sopwith Camel ...Time se motor istovremeno vrteo sa elisom čime je obezbjeđeno efikasnije hlađenje, a u ovom slučaju motor se vrteo zajedno sa točkom. Motor je montiran na prednjem točku čime Megola ulazu u istoriju kao prvi motocikl sa prednjim pogonom. Ako je radilica direkno vezana za osovinu točka gdje je mjenjač ili kvačilo? Odgovor je: tih elemenata nema, ako treba da se zaustavite ugasite motor, a za start trebalo je pogurati motocikl. Pa kako je išao taj motocikl sa samo jednom brzinom, da li je po preformasama zaostajao za konkurencijom? Ne, nipošto, jer je taj petocilindrični motor tada (a prodaja je počela 1921 godine) isporučivao više snage od konkuretnih motora, no najveća prednost je bila dosta veći raspon obrtaja te se mogao bez problema boriti sa konkurencijom. To je dokazano i 1924 godine kada Megola osvaja Njemački šampionat. Ostatak motocikla je napravljen od metalnih ploča što je još jedan detalj ,,pozamljen'' od aviona. Ovaj motocikl se proizvodio od 1921 do 1925 godine i napravljeno ih je oko 2.000 komada. Osim civilne verzije koja je razvijala 14 KS pri 4.800 o/min. trkačka verzija sa 25 KS pri 6.500 o/min. učestvovala je na mnogim trkima, kako na asvaltu tako i na makadamu. Godine 1924 osvaja i prvenstvo Njemačke. Na trkama po ovalu Megola je imala ogroman uspjeh upravo zbog koncepta. Naime, zbog pogona na prednjem točku (i težišta) lagani zadnji kraj bi se zanosio ka spoljnoj strani krivine dok se za to vrijeme nije morala puštati ručica gasa. Napravljeno ih 2.000 za period od 4 godine (od 1921 do 1925 godine) koliko se proizvodila no do danas je sačuvano svega desetak Megola tako da je to vrlo vrijedan oldtimer. Osim malog broja sačuvanih motocikla ne cjeni je i zbog vrlo rijetke koncepcije motocikla sa prednjim pogonom.

Image

Image

Image

Image

Image

Image