Husqvarna TR 650 Terra

Written by Vukan Write on Sunday, 15 July 2012 Published in Husqvarna Read 1166 times
Rate this item
(0 votes)

Da li je to Huskvarna smekšala pod vođstvom Bavaraca? Jeste. Da li je to loše? Nije, naprotiv ... Ovo da su smekšali treba uslovno shvatiti jer se odnosi na osvajanje novih kategorija u kojima Huskvarna do sada nije učestvovala.

To znači da se više ne prave samo beskompromisni enduro i supermoto motocikli sa vrhunskim (čitaj preskupim) komponentama već se prave i motocikli dostupniji širem krugu ljudi, kako cjenom tako i upotrebom. Naravno, i za ovaj novi model primjetna je donirana tehnologija ,,velikog tate'' (za neupućene BMV je vlasnik Huskvarne).

Pogonski agregat potiče iz modela koji nosi oznaku BMW G 650 GS koji je, naravno, nešto izmjenjen te isporučuje 58 KS i 60 Nm (za zemlje u kojima važi ograničenje snage, a kojima se po novom zakonu pridružuje i naša država, postoji prigušena verzija sa 48 KS i 54 Nm.). Izmjenjeno je napajanje, bregasta osovina i glava motora kako bi se izmjenio kompresioni odnos. Na taj način je dobijen oštriji odziv na gas i mogućnost viših obrtaja. Iako ulazi u tzv. soft segment TR 650 Terra ima hod prednjeg i zadnjeg vješanja od 190 mm. Prednji štapovi su debljine 46 mm te tvrde da ovaj model nudi i solidne terenske osobine. Što se kočnica tiče čine ih dva diska od čega je prednji prečnika 300 mm, a zadnji 240 mm. Postoji mogućnost doplate za ABS uređaj koji ima mogućnost isključivanja. Osim za ABS moguće je doplatiti za već rečeno smanjenje snage (na 35 KW), vjetrobran, štitnike za ruke, niže sjedište, štitnike motora, grijanje ručki, alarm i sistem prtljaga.