DKW RT 125

Written by Vukan Write on Friday, 10 December 2010 Published in DKW Read 1303 times
Rate this item
(0 votes)

Dampf-Kraft-Wagen ili skraćeno DKW pojavljuje se na parnim automobilima u mjestu Zschopau u pokrajni Saksonija u državi Njemačkoj od 1916 godine.

Ubzro potom umjesto parnog pogona okreće se dvotaktnim agregatima pa ime DKW ostaje, ali ima značenje Des Knaben Wunsch, dok se na motociklima nalazi takođe DKW oznaka a njeno značenje je Des Knaben Wunsch. DKW uskoro biva prepoznat kao proizvođač naprednih dvotaktnih motora koje ugrađuje u svoje automobile i motocikle. Godine 1928 DKW preuzima Audi kada je DKW postao najveći proizvođač motocikala sa 60.000 proizvedenih motocikla godišnje, a kada kreće ekonomska kriza 1932 da bi ojačali svoje pozicije formira se Auto Union od kompanija smješetenih u Saksoniji, a to su DKW, Audi, Horch i Wanderer. Sa takvim pozicijama 1934 godine prestavljen je motocikl sa kojim na neki način počinje ova priča. Prestavljen je DKW RT 100 sa nogostupima umjesto pedalama, mjenjačkom kutijom sa tri brzine, a brzine se pri tom mjenjaju pomoću stopala i kick starterom davali su izgled i tehniku ,,pravog'' motocikla a ne za to vrijeme uobičajnog mopeda bez mjenjača i vrlo često sa pedalama te su ti motocikli više ličili na bicikla. Konstruktor tog motocikla je Hermann Weber. Uz taj mali motocikl projektovao je i veći sa oznakom NZ 350, a koji poslije drugod svjetskog rata biva premešten u Sovjetski Savez da pomogne razvoj tamošnjih motocikala, no, o tome kasnije.

Upravo na osnovi modela DKW RT 100 a u pradskozorje drugog svjetskog rata 1939 godine prestavljen je DKW RT 125. Najvažnija novina bio je potpuno novi motor veće zapremine. Pogonski agregat je vazdušno hlađen jednocilindraš prečnika cilindra 52 mm dok je hod klipa 58 mm što daje radnu zapreminu nešto veću od 123 ccm. Iz tog motora izvučeno 4,5 KS te je DKW RT 125 mogao da postigne 80 km/h uz težinu od 70 kg suv. Potrašnja se kretala u okvirima 2,5 l na 100 km. Pravio se samo u crnoj boji i koštao je 425 rejsmaraka što je bila mjesečna plata učitelja u osnovnoj školi. Moglo se naručiti suvozačko sjedište i brzinomjer. Sam motocikl je bio toliko jednostavan i lak za održavnje naspram konkurencije da mu je sa pravom pridavana titula narodnog motocikla. Uz nižu cjenu od konkurencije a sa težinom tadašnjih modela zapremine 100 ccm i preformasama većih motocikla od 200 ccm vidjelo se da se radi o zaista naprednom motociklu i ta osnova je bila najkopiranija osnova na svjetu. Ta osnova modela se vrlo brzo mora blago izmjeniti po zajtjevu Wehrmacht-a. Naime DKW je proizvodio za potrebe rata model NZ 350, ali zbog njegove težine od 175 kg pokazao se preteškim te se odlučuju da RT 125 prave za rat se nekim izmjenama kao što je veći rezervoar, filter za vazduh, standardni brzinomjer, torbama, te je težina porasla na 91 kg dok je ukupno dozvoljena težina bila 240 kg.