Trka izdržljivosti po šumama i gorama Kopaonika!

Na ovaj smeli poduhvat odlučilo se čak 200 vozača koji su u petak stigli u Rtanj i sa nestrpljenjem čekali početak trke

Prva srpska enduro moto trka “X kros čelendž” uspešno je završena na Kopaoniku, gde su proglašeni i najbolji vozači u četiri različite klase.  Na ovaj smeli poduhvat odlučilo se čak 200 vozača koji su u petak stigli u Rtanj i nestrpljivo čekali jutro kako bi krenuli stazama koje su organizatori sve do tada držali u tajnosti.

Prvog dana započela je borba za startnu poziciju u klasi „malih“ motora, a takmičare na „velikim“ motorima čekala su dva specijalna ispita.

Posle uzbudljive „off-road“ vožnje kroz šume, blato i potoke, najbolji u Teškoj kategoriji bio je Stevan Stanković  na „hondi XR“ sa ukupnim vremenom  0:23:04.

Photo Predrag Vuckovic 0091-670x446
Foto: Predrag Vuckovic

U Super-teškoj klasi najbolje se pokazao Željko Špoljarić Zec koji je na „KTM Adventure“ motociklu za 0:26:08 završio oba specijalna ispita. Kada je reč o borbi u klasama A i B, odnosno na „malim“ motorima, tu se pratila uzbudljiva trka gde su vozači bez imalo straha zavrtali gas do kraja bez obzira na to što ih čeka ispred.

Tako je prvo mesto u najzahtevnijoj klasi A zauzeo Rajko Ljumović, koji je sve prepreke kroz blato, uzbrdice, nizbrdice i vododerine, na stazi dužoj od 80 km, savladao za 2:49:27, vozeći „KTM 300 exc“ motocikl.

Photo Predrag Vuckovic 0023-670x447
Foto: Predrag Vučković

Što se tiče klase B, čije se rute nisu značajno razlikovale od onih u najtežoj klasi, tu se najbolje pokazao Branislav Đurović, koji je na „KTM-u 450 exc“ uspeo da za 2:22:19 završi trku.

Takođe, ističemo da je jedina dama koja se borila rame uz rame sa jačim polom, bila Miša Bojović koja je sa svojim „KTM adventure 640“ zauzela 20. poziciji u Teškoj kategoriji.

Photo Predrag Vuckovic 0239-670x446
Foto: Predrag Vučković

Tako je tek prva trka ove vrste u Srbiji uspešno završena, KTM motocikli su dominirali, a takmičari iako umorni i prljavi na kraju su bili zadovoljni. Ono što je dobro je da Xross tim ima dugoročne planove za razvoj enduro sporta u Srbiji.

- Smatramo da je “X kross Čelendž” trka uspela i s obzirom na to da je bila prva uspeli smo da je odradimo po svetskim standardima, tako da samo zadovoljni.

Photo Predrag Vuckovic 0070-670x445
Foto: Predrag Vuckovic


Nikakvih problema nije bilo, osim par lakših povreda što je i sastavni deo svakog enduro takmičenja. Sledeće godine Xross Challenge biće opet na Kopaoniku, a od narednih godina koristićemo i druge planinske resurse Srbije – navodi Nikola Belić iz Xross tima.

Photo Xross Aleksandar Dmitrovic-25-670x443
Foto: Aleksandar Dmitrovic

Izvor Telegraf.rs