Pomoc porodici Jovanovic

U neposrednoj blizini repetitora Sjenica, na nekih 20km od Podgorice, u bijedi i nemastini živi osmočlana porodica Jovanović. Uz Žarka I Bosu, to “domaćinstvo” čine i njihova djeca Mijajlo (15), Vaso(14), Ljeposava(13), Radenko(9), Nenad(8) i Milosava (4).

Do Jovanovića smo stigli uzanim i strmim makadmskim putem uz hladnu kišu kroz koju je provejavao snijeg, na svega par stepeni iznad nule. “Tesko je zamisliti da u 2009. godini u ovakvim uslovima žive djeca,  sa malim šansama da iz ovogodišnje zime i prilika koja vladaju, izadju zdrava.”

Oba roditelja su nezaposlena lica, a jedini izvor egzistencije su tri grla stoke koje drže na planini oko njihovog prebivališta.Prostor za život ove porodice je sačinjen od jednog pokretnog stambenog kontejnera na koji se nastavlja mala, improvizovana prostorija napravljena od dasaka I pokrivena najlonom.  Ispred se nalazi i havarisano vozilo koje sada služi kao prostorija za ostavu, a ljeti je dodatna spavaća soba.U potpuno neuslovnim prostorijama bez vode, struje i kupatila živi ova familija.

 Televizijski prilog o porodici Jovanović je privukao pažnju članova udruženja “No Limit Bikers”, koji su nakon dobrovoljnog davanja krvi odlučili da nastave sa akcijama, te ovom prilikom pomognu familiju Jovanović.  Motociklisti iz Podgorice, Budve, Ulcinja, Nikšića, Bara, Herceg-Novog i ostalih gradova Crne Gore, te članovi iz inostranstva (Njemačke, Srbije, Hrvatske) su sakupili sredstva i učestvovali u ovoj akciji.

http://i936.photobucket.com/albums/ad206/kopljas/th_Jovanovicidec09019.jpg%22%20border=%220%22%20alt=%22Photobucket%22%20%3E%3C/a%3E" alt=" ">

http://s936.photobucket.com/albums/ad206/kopljas/?action=view&current=Jovanovicidec09019.jpg][IMG]http://i936.photobucket.com/albums/ad206/kopljas/th_Jovanovicidec09019.jpg[/IMG][/URL]" alt=" ">

 Prikljupljena odjeća, obuća, igračke, te osnovne kućne potrepštine su predate Jovanovićima, kako bi na taj način bar malim dijelom olakšali život šestoro djece u hladnim danima koji dolaze. Mala Milosava koja je nedavno napunila četiri godine i ima gips na slomljenoj ruci stidljivo se igrala sa svoje dvije igračke dok su se unosile potrepštine u baraku. Briga “No Limit Bikers”-a o ovoj porodici se neće završiti na jednoj posjeti, te će ovo udruženje do Nove godine ponovo posjetiti Jovanoviće. 

 Akcija prikupljanja pomoći je organizovana preko web sajta www.nolimitbikers.com gdje se mogu dobiti sve informacije o ovoj i drugim aktivnostima udruženja.

 Ovom prilikom apelujemo na sve dobronamjerne ljude  i organizacije, da ukviru svojih mogućnosti, pruže pomoć, ne samo porodici Jovanović, već porodicama u svojem okruženju koje su u sličnoj situaciji, kako bi im pomogli da bar predstojeću zimu prožive u humanijim uslovima.